Ne sećam se da sam u Politici pročitao nešto tako pretenciozno i besmisleno (da ne kažem težu reč) od teksta „Tesla ne može na budžet“. I to je štampano kao uvodnik, što bi trebalo da odražava i stav redakcije.

Naravno da su u pravu potpisnici peticije protiv toga da studenti iz Crne Gore imaju isti status kao studenti iz Srbije. Stvar je jednostavna, državni fakulteti se finansiraju iz poreza koje plaćaju građani Srbije i oni sigurno nemaju interes da u pravima izjednačavaju svoju decu sa strancima. I još, koliko znam, srpski studenti imaju da plate ako im padne na pamet originalna ideja da studiraju u Montenegru.

Argumentacija koju podnosi autor Nikola Trklja je prosto smešna (opet blaga reč). Pre svega, on aludira da su potpisnici peticije neki loši srpski đaci koji ne žele da se takmiče u znanju sa crnogorskim vršnjacima. Prijem na fakultet nije nikakva olimpijada znanja već treba da bude poštena konkurencija onih koji na upis imaju pravo, a to pravo su stekli na osnovu toga što su građani Srbije a ne na osnovu toga što su genijalci iz Zanzibara.

Onda, Trklja prosto ređa imena koja treba da nas zasene: Tesla (sve škole učio u Austrougarskoj), Pupin (išao u škole u Pančevu, doktorirao u Americi), Milanković (studirao i doktorirao  u Beču) i Dučić (učio u Austrougarskoj i došao u Srbiju tek posle školovanja u Parizu). Svi su oni rođeni u Austrougarskoj i prirodno, tamo se školovali . Uz svu ljubav prema Srbiji, postali su to što su tako što su koristili svoja prava tamo gde su ih imali.

Pa se onda  autor uz svoj bedni cinizam, seti Ane Ivanović, Jelene Janković i Novaka Đokovića. Kakve veze imaju ova imena sa temom? A čak i da imaju, nisu li oni građani Srbije, pod čijom se zastavom takmiče? Koga se tiču njihovi roditelji? Isto važi i za ostale sportiste koji su pod srpskom zastavom, oni su svi srpski državljani.

Zatim se opet Trklja ostrvi na loše studente, nekako je siguran da baš oni stoje iza peticije. I bezočno im podmeće da, ne samo da su loši đaci, već su zaraženi i šovinizmom koji će ih odvesti do ludačkog otpora čak i prema lokalnim razlikama. Bezobrazluk dostojan Sonje Biserko.

Ja ne znam koga i zašto pomaže italijanska vlada, ali znam ponešto o Americi. Tamo , gde su kaže Trklja, najbolji univerziteti, nema šanse da na fakultetu koji finansiraju federalne države, dobijete besplatno studiranje ako niste iz te države, ako roditelji tu ne plaćaju porez. Ako ste sjajan đak iz Kalifornije, nema besplatnog fakulteta u Ilinoisu, da i ne pominjem strance. Jeste, privatni univerziteti, ponekad, ali vrlo retko, pomažu delimično studente sa strane do kojih im je stalo, nikad u celosti. Isto je i na tako hvaljenim fakultetima Oksbridža u Engleskoj.

Dakle, dragi talenti iz Crne Gore, izvolite na neki od srpskih privatnih fakulteta, pa da vidimo hoće li to biti džabe. Ili još bolje, poslušajte novinarski savet, pa pravo na američke univerzitete.

I na kraju, premudri gospodin Trklja kaže kako „glupost stanuje čak i na Beogradskom univerzitetu“ za koji zna unapred da se ovim povodom neće oglasiti jer su tamo oni za koje narod kaže „Nema veće budale od školovane budale.“ Bogami, velelepne olimpijske visine na kojima stoji ovaj sudija za pamet.

Šta uopšte traži crnogorska mladost među nama budalama?

U jednom se slažem: kada Beogradski univerzitet postane popularan u okolnim zemljama, biće to odlično za Srbiju. Ali se kao takav pročuti sigurno neće nudeći besplatno školovanje strancima. To će se desiti tek onog dana kada postane izvrstan.

Televizijski i filmski reditelj, Aleksandar Mandić

Komentari – Politika, subota 15. avgust 2015.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.