Verovatno niste čuli za profesora Nenada Vunjaka. Nisam ni ja, do pre neki dan kada sam nabasao na studentski sajt „Oceni profesora“ i u nizu odlično ocenjenih profesora video njegovu ocenu 1,94. Ocene su od jedan do pet, nema nule, tako da je ovo zapravo 0,94. Videćemo još kako je došlo do ovih pozitivnih tonova. Profesor Vunjak je do penzije predavao na Ekonomskom fakultetu u Subotici, koji pripada Novosadskom univerzitetu.

Kakav je to profesor? Od 141 studenta, 102 studenta kažu da predavanja zaslužuju jedinicu (odnosno nulu). Na pitanje da li su mu predavanja interesantna, njih 106 reaguje jedinicom. Njih 101 istom ocenom ocenjuje njegovu korektnost u komunikaciji, a 81 mu daju jedinicu i za materijale iz kojih se uči. Samo u toj poslednjoj kategoriji prosečna ocena prelazi dvojku i glasi 2,22.

Malo studenata daje ocene od dva do četiri ali petica ima oko 25 u svim kategorijama. Jedan student o toj čudnoj raspodeli kaže:

Neko sabotira ocenjivanje. Profesori i asistenti: Vunjak, Ostojić, Trninić, Ahmetagić, Birovljev, Radičić , Davidović, Marjanović, Leković (svi zaposleni članovi dotične familije) itd. su dugo vremena bili u donjem delu tabele (posebno prof. Vunjak i profesorica Trninić – bili su ubedljivo poslednji), da bi takoreći, PREKO NOĆI dobili nekih 10 do 20 najboljih ocena u svim kategorijama koje postoje. To im je neopravdano i nerealno podiglo prosek. Tačno se vidi da su u pitanju prljave mahinacije koje su nastale u relativno kratkom vremenskom periodu…

Bio je dekan u dva mandata. U izjavi za TV profesor kaže kako je pri izboru za dekana važno priznanje studenata da kvalitetno izvodi nastavu.

Pa da vidimo šta o tom kvalitetu kažu studenti:

Kako je moguće da je najgori profesor dekan???  Izuzetno loš predavač čija se predavanja zasnivaju na čitanju sopstvene knjige… KATASTROFA u svakom pogledu,,.. Jedinica je izuzetno visoka ocena za gospodina profesora…. Predavanja ovog profesora ne služe apsolutno ničemu, čovek čita knjigu i to ne rado,.. Komunikacija ne postoji… Pridružujem se komentaru SVE NAJGORE…Loš profesor, bahat… Ja nikad nisam pohađao gora predavanja niti imao goreg profesora!…

Profesor je postao  „Najevropljanin” (2012) za oblast nauke i kulture. Autor je mnogih monografija i preko 260 naučnih radova ali nema njegovog profila na sajtu „Google Scholar“. Napisao je i 14 udžbenika. Govore studenti i o tome:

Knjiga katastrofa, kao i način ocenjivanja i predavanja… Ne zna sopstvenu knjigu, pa čita iz nje dok “predaje”…Knjiga loše napisana, gradivo je nabacano i uspremetano, šturo napisano i pritom zastarelo…  knjige su pune kopiranog teksta koji nije pregledan, kao i gramatičkih i drugih grešaka... KATASTROFA u svakom pogledu: horor od knjige… Potpuno prevaziđeno gradivo…Jedna zvezdica je previše

Nenad Vunjak predaje 12 (dvanaest) predmeta. Jedan student tvrdi da ove predmete kojima je epicentar u Njujorku i Londonu, predaje čovek koji ne zna engleski. U njegovim biografijama nema naznaka da zna bilo koji strani jezik.

Profesor Kaže da je od njega učilo 15.000 studenata. Kako su polagali ispite:

Tera nas da napamet bubačimo stotine podela sa ogromnim brojem stavki…Lakše je naučiti napamet imena svih stanovnika Luksemburga i njihove krvne grupe, nego referate koje nemaju nikakve logike.Čisto bubanje… Nemoguće da 90% studenata dolazi nespremno iz roka u rok….Godine se obnavljaju samo zbog ovog predmeta….Nedostatak znanja se prikriva besmislenim kriterijumom ocenjivanja….Šta reći o profesoru koji se nije pojavio na ispitu (prisutne su bile samo asistentkinje i saradnici)… Dovoljno je reći da je na prvi kolokvijum iz poslovnih finansija u generaciji izašlo njih 50 od nas 500….Sigurno je da ni on sam ne bi položio svoj ispit.

I tako dalje: vidi na sajtu Oceni profesora

Nenad Vunjak je i akademik jer je strani član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske. Kaže da je izabran za akademika „po strogoj proceduri i zahvaljujući višedecenijskom naučnom, stručnom i obrazovnom radu na prostoru Republike Srpske.“

Uz sve to bio je predsednik Izvršnog veća Skupštine Opštine Subotica, direktor Glavne filijale Vojvođanske banke, član Upravnog odbora Privredne komore Vojvodine,  član Monetarno-kreditnog odbora, savezni poslanik u Veću građana Savezne republike Jugoslavije, narodni poslanik u Skupštini AP Vojvodine, član Upravnog odbora KBC banke, član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita banaka i osiguravajućih društava a bio je i šef Odseka za finansijski menadžment i računovodstvo, i šef Odseka za finansije, bankarstvo, računovodstvo i reviziju.

Profesor Vunjak je dobitnik je priznanja „Kapetan Miša Anastasijević” (2011) za unapređenje visokog obrazovanja.

Sada predaje na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu.

Reditelj, Aleksandar Mandić

28.decembar 2021.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.