Od 18. veka, sto godina posle Šekspirove smrti, kada su se pojavile prve spekulacije o Šekspirovom autorstvu, nakupilo se skoro 100 kandidata za koje se „dokazuje” kako su baš oni pisci tog neprevaziđenog opusa. Najizrazitiji kandidat jeste 17. erl od Oksforda (Edvard de Vere), a zagovornici ove teorije su poznati kao oksfordijanci. Među „ozbiljnim” kandidatima nalaze se Frensis Bejkon i Kristofer Marlou, ali u dugom spisku mogu se naći i kraljica Elizabeta I, ili kao što predlaže Karlos Fuentes– Servantes lično. Poslednja moda su dva kandidata: Falk Grevil i Henri Nevil.

Za one koji smatraju da je autor Šekspirovih dela bio Vilijem Šekspir, sin rukavičara iz Stratforda (stratfordijanci) kao i za one koji se temeljno bave Šekspirom, stvar je potpuno jasna. Bard pisaca (oni koji mu se klanjaju, na čelu sa danas najvećim šekspirologom Heroldom Blumom, sebe nazivaju bardolatori) bio je baš taj siromašni Vil iz Stratforda.

U redu. Ali kako bi mogao u bilo kojoj varijanti Šekspir da bude varalica? Da li samo „dete iz bolje kuće” može da ima dar i volju za učenje?

Da li će Andrić, vanbračno dete iz bosanske zabiti, koji pri tom ponavlja šesti razred, biti varalica čija je dela napisao drug Tito ili će Ajnštajn, bedni analitičar treće klase švajcarskog biroa za patente, koji ne progovara do treće godine života, uskoro biti proglašen za lopova koji je pokrao dekana univerziteta na kom su ga odbili, svakako ličnost s pedigreom.

Objavljujete nešto što je pre 12 godina gospodin dr. sc. Miloš J. Naumović čuo od izvesnog profesora Bakridža, čije se ime na internetu ne može naći. Mogli ste pre toga upitati o tome izvrsnog šekspirologa profesora Veselina Kostića, ovde u Beogradu, ako već nema niko ko u kulturnoj rubrici prati Šekspira.

__________

* Naknadno dodato, 2010, izašla je odlična knjiga Džejmsa Šapira „Osporavani Šekspir”, istorija tog farsičnog sumnjičenja.

Aleksandar Mandić, bardolator

Politika, 5.10.2007.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *