Вероватно нисте чули за професора Ненада Вуњака. Нисам ни ја, до пре неки дан када сам набасао на студентски сајт „Оцени професора“ и у низу одлично оцењених професора видео његову оцену 1,94. Оцене су од један до пет, нема нуле, тако да је ово заправо 0,94. Видећемо још како је дошло до ових позитивних тонова. Професор Вуњак је до пензије предавао на Економском факултету у Суботици, који припада Новосадском универзитету.

Какав је то професор? Од 141 студента, 102 студента кажу да предавања заслужују јединицу (односно нулу). На питање да ли су му предавања интересантна, њих 106 реагује јединицом. Њих 101 истом оценом оцењује његову коректност у комуникацији, а 81 му дају јединицу и за материјале из којих се учи. Само у тој последњој категорији просечна оцена прелази двојку и гласи 2,22.

Мало студената даје оцене од два до четири али петица има око 25 у свим категоријама. Један студент о тој чудној расподели каже:

Неко саботира оцењивање. Професори и асистенти: Вуњак, Остојић, Трнинић, Ахметагић, Бировљев, Радичић , Давидовић, Марјановић, Лековић (сви запослени чланови дотичне фамилије) итд. су дуго времена били у доњем делу табеле (посебно проф. Вуњак и професорица Трнинић – били су убедљиво последњи), да би такорећи, ПРЕКО НОЋИ добили неких 10 до 20 најбољих оцена у свим категоријама које постоје. То им је неоправдано и нереално подигло просек. Тачно се види да су у питању прљаве махинације које су настале у релативно кратком временском периоду…

Био је декан у два мандата. У изјави за ТВ професор каже како је при избору за декана важно признање студената да квалитетно изводи наставу.

Па да видимо шта о том квалитету кажу студенти:

Како је могуће да је најгори професор декан???  Изузетно лош предавач чија се предавања заснивају на читању сопствене књиге… КАТАСТРОФА у сваком погледу,,.. Јединица је изузетно висока оцена за господина професора…. Предавања овог професора не служе апсолутно ничему, човек чита књигу и то не радо,.. Комуникација не постоји… Придружујем се коментару СВЕ НАЈГОРЕ…Лош професор, бахат… Ја никад нисам похађао гора предавања нити имао горег професора!…

Професор је постао  „Најевропљанин” (2012) за област науке и културе. Аутор је многих монографија и преко 260 научних радова али нема његовог профила на сајту „Google Scholar“. Написао је и 14 уџбеника. Говоре студенти и о томе:

Књига катастрофа, као и начин оцењивања и предавања… Не зна сопствену књигу, па чита из ње док “предаје”…Књига лоше написана, градиво је набацано и успреметано, штуро написано и притом застарело…  књиге су пуне копираног текста који није прегледан, као и граматичких и других грешакa... КАТАСТРОФА у сваком погледу: хорор од књиге… Потпуно превазиђено градиво…Једна звездица је превише

Ненад Вуњак предаје 12 (дванаест) предмета. Један студент тврди да ове предмете којима је епицентар у Њујорку и Лондону, предаје човек који не зна енглески. У његовим биографијама нема назнака да зна било који страни језик.

Професор Каже да је од њега учило 15.000 студената. Како су полагали испите:

Тера нас да напамет бубачимо стотине подела са огромним бројем ставки…Лакше је научити напамет имена свих становника Луксембурга и њихове крвне групе, него реферате које немају никакве логике.Чисто бубање… Немогуће да 90% студената долази неспремно из рока у рок….Године се обнављају само због овог предмета….Недостатак знања се прикрива бесмисленим критеријумом оцењивања….Шта рећи о професору који се није појавио на испиту (присутне су биле само асистенткиње и сарадници)… Довољно је рећи да је на први колоквијум из пословних финансија у генерацији изашло њих 50 од нас 500….Сигурно је да ни он сам не би положио свој испит.

И тако даље: види на сајту Оцени професора

Ненад Вуњак је и академик јер је страни члан Академије наука и уметности Републике Српске. Каже да је изабран за академика „по строгој процедури и захваљујући вишедеценијском научном, стручном и образовном раду на простору Републике Српске.“

Уз све то био је председник Извршног већа Скупштине Општине Суботица, директор Главне филијале Војвођанске банке, члан Управног одбора Привредне коморе Војводине,  члан Монетарно-кредитног одбора, савезни посланик у Већу грађана Савезне републике Југославије, народни посланик у Скупштини АП Војводине, члан Управног одбора КБЦ банке, члан Савета гувернера Народне банке Србије, председник Управног одбора Агенције за осигурање депозита банака и осигуравајућих друштава а био је и шеф Одсека за финансијски менаџмент и рачуноводство, и шеф Одсека за финансије, банкарство, рачуноводство и ревизију.

Професор Вуњак је добитник је признања „Капетан Миша Анастасијевић” (2011) за унапређење високог образовања.

Сада предаје на Високој школи модерног бизниса у Београду.

Редитељ, Александар Мандић

28.децембар 2021.

Views: 191

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *