Веома поштујем господина Јашу Алмулија, и са уважавањем примам његове аргументе против става да су тамошњи моћни Јевреји завели Америку да бомбардује и униште Србе. Са гађењем гледам на позивање тог издавача Ђурђевића на Протокол сионских мудраца.

Ипак, не чине ми се сви ти аргументи убедљиво, те ствари већ дуго изгледају другачије, на нашу несрећу.

У досадашњим битним питањима по судбину Србије веома важну улогу имала је Албанско – америчка грађанска лига. Њоме председава бивши конгресмен Џозеф Диогарди, иницијатор сваког непријатељског корака према нама. Лига је 28. новембра 2012. орагнизовала свечани ручак у сали Кенеди, у сред америчког Конгреса, поводом стогодишњице независности Албаније и сећања на „јединствену улогу коју су Албанци у Албанији и на Косову имали у спасавању Јевреја, током другог светског рата.“  И само навођење личности које су говориле на скупу довољно је да се сагледа ниво и утицај који они врше.

Скуп отвара локални рабин Ворен Стон, каже да су Албанци сачували све своје Јевреје током рата и даје реч Рону Ретнеру једном од водећих Јевреја у Охају, коме се Диогарди захваљује што му је помогао да буде конгресмен. Ретнер, наравно, не пропушта да помене зликовачке Србе који су убијали Хрвате и Муслимане.

После њега говори Илеана Рос, Јеврејка, председник конгресног Одбора за међународне односе, која каже да ће наставити да се бори у Конгресу да ојача албанско- америчке односе тако да Албанци никада више не буду сами против целог света! Додаје како је поносна што је пријатељ тог херојског народа.

Ја сам веровао да смо ми били сами против света, али ето, грешим.

Затим, најутицајнији рабин у Вашингтону Леви Шетнон најави Баруха Бинаха  израелског амбасадора који у име израелске владе и народа каже како је ово доказ да Муслимани и Јевреји могу да буду пријатељи. Онда председник конгресног Одбора за америчке оружане снаге Бен мек Кеон захвали Албанцима који су током Другог светског рата чували Јевреје.

Конгресмени Дана Рорабахер и Том Рид захвале господину и госпођи Диогарди на посвећености албанској ствари,  да би онда конгресменка Нен Хејворт, рекла да су и демократе и републиканци уједињени у раду на оном што Албанцима треба.

Рабин из Њујорка наглашава албански хероизам а професор Ричард Стон члан претседништва јеврејских организација у Америци захвали Албанцима у име свих јеврејских организација. Сенатор Шумер, највљен као један од највећих заговорика јеврејске ствари кажа да је дан пре скупа иницирао резолуцију која одаје признање народу Албаније и Косова за чување Јевреја током рата. Затим говори Боб Ливи председник америчке организација Млади Израел, а Анет Лантош, супруга покојног сенатора одаје признање Албанцима који су преживели 50 година под бруталним стаљинистичким режимом. Госпођа Диогарди додаје како Албанци представљају најбољи пример хуманости и морала.

Говоре и потомци Албанаца који су чували  Јевреје током холокауста и Јеврејка која је и сама преживела рат у Албанији. У меморијалу Јад Вашем постоји правило да се признања додељују само живим праведницима јер они морају лично да испричају догађаје, али Диогарди објављује како је покренуо иницијативу да се, кад су Албанци у питању, направи изузетак.

Захваљујем господину Алмулију на чињеницама о наредби Драже Михајловића да се не кољу Јевреји; они су и иначе били презаузети клањем свог народа. Никада нисам чуо ни да су партизани учинили нешто нажао Јеврејима, за разлику од ствари које су радили онима који нису мислили црвено. А да видимо шта каже историја о Албанцима?

Немци оснивају Скендербег СС дивизију после пада Италије марта 1944. Пријављује се више од 11.000 добровољаца од којих се за обуку изабере 6.000. Прва акција те примерно „моралне и хумане“ војске била је 14. Маја 1944 када су покупили и депортирали све Јевреје из Приштине, њих 281. У следећој акцији у јуну, допунили су списак до броја 519, што Срба што Јевреја. Вероватно би се овакве акције наставиле да дивизија није била потуно разочарење за Немце, јер су ови „есесовци“ бежали кућама све са оружјем и показивали велики кукавичлук у борбама. Иако су се показали као недисциплинована и бескорисна војна сила, ипак је око 700 бивших припадника СС Скендербега и око 5000 других албанских добровољаца на крају штитило повлачење немачких трупа са југа.

Сигуран сам да су многи Албанци чували Јевреје и за то им припада моје дивљење. Али, и  многи Срби су то радили (знам неколико случајева лично), па је ипак немогуће замислити овакав скуп јеврејске захвалности Србима у средишту америчке државне моћи.

 Телевизијски и филмски редитељ Александар Мандић

Политика, Погледи 19. март.2013.

* Одговор на  текст новинара Јаше Алмулија „Одговор Сенди Маркет“, објављен у Политици 13. марта 2013.

Линк за текст: http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/Odgovor-Sendi-Market.sr.html

Views: 1394

One Comment

  1. Tekst gospodina Mandica je pre svega odmeren i argumentovan, bez ikakvih dvosmislenih, zapaljivih ili zlonamernih sadrzaja.Potpuno se slazem sa njegovom ogradom ali i pristupom da se stvari koje su kristalno jasne moraju jasno i reci, sto cesto, na nasu nesrecu, nismo radili ili smo radili pogresno.Dozvolice mi gospodin Mandic da na osnovu njegovog teksta, zakljucim da mnogi uticajni Jevreji koji su bili na pomenutom skupu, nisu ni znali o cemu govore i da ih je tu okupio drugi interes.Vidi se to i po vec izlizanim recenicama u kojima se menja samo ime kome su namenjene.No to ih svakako ne amnestira od odgovornosti za potpunu zamenu teza, na koju je gospodin Mandic argumentovano ukazao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *