„У Америци кинематографија не изражава баш никако, баш никада и баш нимало државну политику…“ Баш то смо чули недавно од редитеља Лазара Стојановића па да видимо да ли је то баш тако.

Основна књига која се бави радовима у култури које је обављала ЦИА, објављена је 1999. године под насловом „Ко је платио гајдаша – ЦИА и културни хладни рат“. Ауторка Френсис Стонор Сондерс  пише и о Холивуду и ту се могу наћи баш згодни подаци о Џону Форду, Џону Вејну, Сесилу де Милу, Дарилу Зануку, Волту Дизнију… Акције су почеле 1948. именовањем Френка Визнера за шефа Операције дрозд. Његово одељење је имало задатак да преко низа прикривених институција и фондова шири утицај Америке. Своју акцију је назвао „Моћни Вурлицер“, по произвођачу једноставних клавира коришћених у ери немог филма. То је и наслов важне књиге Хјуа Вилфорда из 2008.  Пошто Лазара више нема на Косову, већ живи у Америци, лако ће доћи до ових штива.

Агенција  је срушила комунизам без употребе пентагонске гвожђурије, а о том тријумфу меке силе, „културног НАТО-а“, код нас се недопустиво мало зна.

Књига Метју Алфорда,  „Стварна сила – холивудски филм и америчка доминација“ (2010), бави се присуством Агенције у Холивуду после завршетка хладног рата. Веома хваљена студија о томе како се либералне идеје у филмовима који не представљају Америку позитивно, користе за остварење истих циљева.

Већ педесетих година прошлог века службеник Агенције Луиђи Лураши постављен је за шефа цензуре у компанији Парамаунт да би довео филмове у склад са идеалима послодавца. Уз помоћ низа других „уметника“, распоређених у МГМ, РКО и друге продукције, радило се вредно: сцене које приказују Америку негативно су избациване, а богато одевени Црнци на екрану су глумили доказ како у Америци нема сегрегације. (О улози Луја Армстронга, други пут.) Ноторна је чињеница да је Агенција финансирала два филма по Орвеловим делима („1984“ и „Животињска фарма“), али је немогуће знати опсег утицаја коју тако тајна организација обавља и данас преко свог официра за везу са Холивудом Пола Берија. Један од првих филмских пројеката које је финансирала ЦИА „Мирни Американац“ (1956), урађен је поново (2008).

Професорка Триша Џенкинс је управо објавила књигу под насловом „ЦИА у Холивуду“, у којој набраја низ филмова најновије продукције који су били под старатељством.

Данас сва битна министарства Америке имају канцеларије задужене за сарадњу са филмском и ТВ индустријом, а књига Дејвида Роба „Операција Холивуд“ (2004) врло упечатљиво говори о томе како Пентагон утиче на филмове већ у фази сценарија.

Онима којима се чини да сам љубитељ теорија завере, препоручујем обиље информација на интернету. Предлажем за почетак нешто са сајта  ЦИА: хттпс://www.циа.гов/либрарy/центер-фор-тхе-студy-оф-интеллигенце/цси-публицатионс/цси-студиес/студиес/вол46но1/артицле08.хтмл.

Агенција критички приказује Сондерсову књигу али не пориче чињенице. Поноси се својим акцијама на пољу културе, јер су баш ту успешнији него у другим сферама. У том послу Холивуд је главна полуга.

По свему што се од Лазара Стојановића могло чути у емисији о нама и Анђелини Џоли, мени изгледа да његово баш не долази само са Баш-чаршије.

Aleksandar Mandić, телевизијски и филмски редитељ

Политикин културни додатак, Мера за меру, субота 25. фебруар 2012.

Views: 681

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *