Не сећам се да сам у Политици прочитао нешто тако претенциозно и бесмислено (да не кажем тежу реч) од текста „Тесла не може на буџет“. И то је штампано као уводник, што би требало да одражава и став редакције.

Наравно да су у праву потписници петиције против тога да студенти из Црне Горе имају исти статус као студенти из Србије. Ствар је једноставна, државни факултети се финансирају из пореза које плаћају грађани Србије и они сигурно немају интерес да у правима изједначавају своју децу са странцима. И још, колико знам, српски студенти имају да плате ако им падне на памет оригинална идеја да студирају у Монтенегру.

Аргументација коју подноси аутор Никола Тркља је просто смешна (опет блага реч). Пре свега, он алудира да су потписници петиције неки лоши српски ђаци који не желе да се такмиче у знању са црногорским вршњацима. Пријем на факултет није никаква олимпијада знања већ треба да буде поштена конкуренција оних који на упис имају право, а то право су стекли на основу тога што су грађани Србије а не на основу тога што су генијалци из Занзибара.

Онда, Тркља просто ређа имена која треба да нас засене: Тесла (све школе учио у Аустроугарској), Пупин (ишао у школе у Панчеву, докторирао у Америци), Миланковић (студирао и докторирао  у Бечу) и Дучић (учио у Аустроугарској и дошао у Србију тек после школовања у Паризу). Сви су они рођени у Аустроугарској и природно, тамо се школовали . Уз сву љубав према Србији, постали су то што су тако што су користили своја права тамо где су их имали.

Па се онда  аутор уз свој бедни цинизам, сети Ане Ивановић, Јелене Јанковић и Новака Ђоковића. Какве везе имају ова имена са темом? А чак и да имају, нису ли они грађани Србије, под чијом се заставом такмиче? Кога се тичу њихови родитељи? Исто важи и за остале спортисте који су под српском заставом, они су сви српски држављани.

Затим се опет Тркља острви на лоше студенте, некако је сигуран да баш они стоје иза петиције. И безочно им подмеће да, не само да су лоши ђаци, већ су заражени и шовинизмом који ће их одвести до лудачког отпора чак и према локалним разликама. Безобразлук достојан Соње Бисерко.

Ја не знам кога и зашто помаже италијанска влада, али знам понешто о Америци. Тамо , где су каже Тркља, најбољи универзитети, нема шансе да на факултету који финансирају федералне државе, добијете бесплатно студирање ако нисте из те државе, ако родитељи ту не плаћају порез. Ако сте сјајан ђак из Калифорније, нема бесплатног факултета у Илиноису, да и не помињем странце. Јесте, приватни универзитети, понекад, али врло ретко, помажу делимично студенте са стране до којих им је стало, никад у целости. Исто је и на тако хваљеним факултетима Оксбриџа у Енглеској.

Дакле, драги таленти из Црне Горе, изволите на неки од српских приватних факултета, па да видимо хоће ли то бити џабе. Или још боље, послушајте новинарски савет, па право на америчке универзитете.

И на крају, премудри господин Тркља каже како „глупост станује чак и на Београдском универзитету“ за који зна унапред да се овим поводом неће огласити јер су тамо они за које народ каже „Нема веће будале од школоване будале.“ Богами, велелепне олимпијске висине на којима стоји овај судија за памет.

Шта уопште тражи црногорска младост међу нама будалама?

У једном се слажем: када Београдски универзитет постане популаран у околним земљама, биће то одлично за Србију. Али се као такав прочути сигурно неће нудећи бесплатно школовање странцима. То ће се десити тек оног дана када постане изврстан.

Телевизијски и филмски редитељ, Александар Мандић

Коментари – Политика, субота 15. август 2015.

Views: 647

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *