Прошао је још један Ускрс у коме смо се подсећали на савезничко бомбардовање Београда на захтев партизанског вође Тита, “антиспрског зликовца”. Те, 1944 године Београд је бомбардован 11 пута а бомбардовање на Ускрс је било заиста брутално. Да је Србима “вољени Маршал” нанео историјске ударце од којих се никако не опорављамо, не треба посебно доказивати, али:

Само од Марта 1942. до 23. Новембра 1943. Командант војске у отаџбини Дража Михајловић послао је 36 депеша Влади у Лондону са захтевима за бомбардовање од којих су се многи и десили. На пример, само Марибор је бомбардован 19 пута.

Армијски генерал ДрагоЉуб Михаиловић – 1943.
(Фотографисао Александар Симић)

О свему томе се може прочитати у обимној студији Др. Милана Терзића из Војноисторијског института, са детаЉним позивањем на документе: “Југословенска краЉевска влада, генерал ДрагоЉуб Михаиловић и савезничко бомбардовање циљева у Југославији 1942-1944. године”

Ево малог одломка:

“Циљеви чије је бомбардовање тражио Михаиловић, како би се дестабилизовао непријатељ, били су уопштено војни циљеви: Марибор, Цеље, Крањ, Метковић (главни италијански саобраћајни чвор), Омиш (електрична централа), Загреб, Мостар (усташки северни логор), Љубушки, непријатељске колоне од Бихаћа ка Книну, Грачацу, Бенковцу, Шибенику и Задру, Перковић, Сињ, Дрниш, Бор, Београд (Савски мост, мост на Дунаву према Панчеву, пут Земун-Београд, фабрике Икарус, Змај, Теокаревић, Рогожарски и Раковица, као и Топчидер и Ташмајдан), Трепча, Сипски канал, пут Панчево-Вршац, Сићевачка клисура, Параћин (фабрика Теокаревић), Јагодина (фабрика Клефис), Ниш (железничка станица), насеља пречанских Немаца, итд. Највише је било захтева за бомбардовање циљева у Београду (13 захтева), Борски рудник (11 захтева) и Метковић (4 захтева).”

Само у једној депеши Дража напомиње

„У једном захтеву за Београд (депеша бр. 2221) тражено је да се води рачуна и не бомбардује логор на Бањици због великог броја затвореника и да се приликом бомбардовања градова не врши „митраљирање” јер страда цивилно становништво.“

Колико се о свему овоме зна у јеку тренутног ревизионистичког историјског лудила?

Телевизијски и филмски редитељ, Александар Мандић

Мој Недељник – Отворени блог, понедељак 16. април 2018.

Views: 566

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *