Нема истраживања о поверењу грађана а да политичари нису при дну. Много лажу и људи им не верују. У скоро свим земљама света је тако; заједно са нама сви понављају „ово нема нигде!“ Не знам да ли је ово утешно или поразно.

Ко год има искуства са Америком тврди, са дозом дивљења, како си готов ако те тамо ухвате у лажи. Можда је тако, осим ако хоћеш да постанеш конгресмен. Извесни Џорџ Сантос је на недавним изборима у делу Њујорка, постао посланик на листи републиканаца која је освојила тесну већину.Током кампање је истакао своју биографију, почевши од породице.

Џорџ приповеда у кампањи да му је деда са женом побегао од „комунистичког холокауста у… (погодите где?) у Украјини.“ Беже у Белгију и затим даље од Хитлера у Бразил где се рађа Џорџова мајка. После избора, према родном листу се испоставља се да је и та баба рођена Бразилу.

Сви они нису Јевреји већ католици, значи, нису побегли од холокауста. Пошто то баш није корисно у кампањи у крају где има доста Јевреја, Џорџ се прогласио Јеврејином Кад је ова лаж откривена, он објашњава да јесте хришћанин али некако на јеврејски начин јер му је баба причала да је прешла у хришћанство, давно.

Досељавају се у Америку. У заносу кампање кандидат Сантос прича својим бирачима да да је завршио „Хорес Ман“ елитну богаташку средњу школу. Али, новинари налазе да га у евиденцији те школе никада није било. Сада, овај Трампов апостол истинољубља, објашњава да јесте лагао о матури, али и даље тврди (лаже) да јесте био њихов ђак; морао је да напусти школу јер родитељи нису имали пара.

Образовање је важно тако да наш јунак уписује Барух колеџ где дипломира економију и фиансије, а затим се усавршава на угледном Њујоршком универзитету. На његову жалост испада да ни један ни други факултет никад нису имали тог студента, па будући конгресмен накнадно признаје да је лагао, извињава се што је „украсио свој резиме.“ П-резиме не помиње.

Сећају га се колеге из тих времена „студентских“ са којима је скоро годину дана радио у малој кабловској компанији на телефонској централи, где је примао рекламације. Требало је издржавати породицу, био се оженио у то време. Ту жену сада нико не може да пронађе.   

Незадрживо напредује наш витез „алтернативне истине“, као финансијски стручњак добија посао у највећој банкарској кући Ситигруп и као изузетно успешан прелази у Голдман Сакс, па паре само пљуште. Ни једна од ових кућа не може да га пронађе на списковима запослених, тако да изабрани сенатор ипак признаје  како није баш био тамо запослен већ је са њима „сарађивао“. Био је то „сиромашан избор речи“ каже, као оправдање.

Пошто је згрнуо паре у банкама, оснива фирму на Флориди која енормно зарађује, али има пех. У пуцњави у геј клубу, гину му четири радника 2016 године. О тим запосленим радницима нема ни помена у полицијским документима, а непобедиви Џорџ сад каже да је полиција у праву, али да они нису били запослени већ су били кандидати за посао код њега.

Ипак, гура даље јер има 13 станова у Бразилу од чега богато зарађује. Наравно, нема евиденције о његовим становима у Рију, тако да се Џорџ исправља тврдећи да станови припадају његовој породици и дословно каже: „Џорџ Сантос нема некретнине“, као да је реч о неком другом.

У биографији, наравно, не наводи да је у Бразилу осуђен што је исписивао украдене чекове. Пресуда није извршена јер се момак изгубио. Сада манекен пост-истине одлучно тврди да тога није било, иако судски списи показују његов датим рођења, имена родитеља, чак и његово признање.

Поред јеврејства и латино порекла, требало се још осигурати. Разводи се, објављује да је хомосексуалац и одмах удаје за новог мужа Матеуса. И још мало да се утврди, наводи у биографији да  је основао непрофитну организацију за заштиту животиња. Погађате, ниједна евиденција у Америци нема траг о том подухвату.

Као живи наш богаташ? Изнајмњује јефтине станове, не плаћа кирије, станодавци га туже и неколико пута бива осуђен да плати. Недавно напушта стан јер је био каменован. Полиција има евиденцију о нападу на то место, али седам месеци пошто се са својим мужем већ иселио. Газдарица се не сећа тог напада, али се добро сећа да је потрошила 15.000 долара да поправи штету коју је брачни пар оставио за собом.

У кампању је уложио 700.000 долара и не зна се одакле су стигле паре. На путовања по Америци је отишло 70.000, иако су његови бирачи у кругу од стотинак километара. Ипак, многи који су му дали прилоге и даље га подржавају, тврде да господин изабрани сенатор све ово трпи зато што је републиканац. Да је био на листи демократа, не би га „Њујорк тајмс“ прогонио.

Е, ово је вероватно истина.

У току су истраге и испитивање како се заиста зове оригинал Џорџа Сантоша. Док ово пишем, (уторак 3.1.2023) нови сенатор полаже заклетву у Конгресу.  

So help him God.

Редитељ, Александар Мандић

Политика, културни додатак, петак и субота 06. и 07. јануар 2023.

Views: 33

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *